Nagradne igre aktualne su tijekom cijele godine, ali se u većini slučajeva one velike organiziraju s početkom rujna, dakle kreće sezona nagradnih igara 2023. godine.

Nagradna igra samo je jedna od marketinških aktivnosti kojima se želi privući pozornost ciljne skupine. Cilj može biti povećanje prodaje, povećanje interakcije s ciljnom skupinom, povećanje vidljivosti na tržištu, ciljeva ima mnogo i oni ovise o namjeri Priređivača Nagradne igre.

Nagradna igra kao sadržaj

Komunikacijski gledano, Nagradna igra nije sama sebi svrha. Nagradna igra je sadržaj koji plasiramo tržištu kako bi prikupili dodatne informacije o Sudionicima Nagradne igre i kako bi povećali svoju vidljivost. Svaku nagradnu igru prati i marketinška kampanja kojom komuniciramo tko smo, što smo, što radimo, što prodajemo, koje usluge pružamo. Ali na način da u prvi plan stavljamo vizualni i tekstualni prikaz nagrade koju je moguće osvojiti ukoliko se zadovolji neki simboličan uvjet. Svaki čovjek na ovoj planeti voli nešto dobiti 🙂.

Pri kupnji proizvoda marke “ZZ” možete sudjelovati u Nagradnoj igri i osvojiti “XX uređaj”. Ukoliko želite sudjelovati u nagradnoj igri popunite podatke… Izvlačenje dobitnika održava se… Nagradna igra i njezin Nagradni fond samo su “sadržaj” koji vam pomaže u komunikaciji s tržištem za privlačenje pažnje. Da bi bila uspješna i dalje ju je potrebno popratiti s pravilno postavljenom kampanjom.

GDPR – Za sve prikupljene podatke bitno je imati privolu Sudionika!

Nagradna igra u financijskom smislu

Financijski gledano, trošak Nagradne igre snosi sam Priređivač ili više njih ukoliko se Nagradna igra organizira u suradnji s više Priređivača (tvrtki). Trošak Nagradne igre ogleda se u vrijednosti Nagradnog fonda koji mora biti jasno iskazan za svaku stavku (nagradu) na popisu nagrada u okviru Pravilnika o nagradnoj igri. Također, na utvrđeni iznos Nagradnog fonda Priređivač plaća naknadu u iznosu od 5% te isti uplaćuje u korist Hrvatskog crvenog križa.

Uz navedeni trošak samih nagrada, 5% naknade za HCK i potencijalno trošak Javnog bilježnika, imamo i trošak marketinške kampanje za koju je bitno definirati budget. Naravno, i odvagnuti koji kanal komunikacije će nam najviše pomoći da privučemo pozornost, obično je to splet više kanala u točno određenom vremenskom periodu.

Nagradna igra u zakonskom okviru

Zakonski gledano, ove godine 1.1.2023. godine nastupila je izmjena Zakona o igrama na sreću budući da smo ušli u monetarnu uniju te nam je službena valuta sada €. Od tada na snagu stupa Zakon o igrama na sreću NN 87/09, 35/13, 158/13, 41/14, 143/14, 114/22, više možete pročitati ovdje.

Iako Zakon o igrama na sreću navodi da će Ministar financija propisati Pravilnik o priređivanju nagradnih igara, trenutno dostupan je samo onaj iz 2010. godine NN 8/10 i još uvijek je valuta HRK s netočim navodom da su potrebni biljezi. Kod prijave putem e-Porezne nema potrebe za plaćanjem biljega.

Što se tiče dodatnih pravila koja nalaže Zakon, evo nekih ključnih smjernica:

 • Priređivač Nagradne igre mora dostaviti Pravilnik o nagradnoj igri i potvrdu o uplati Poreznoj upravi (5% HCK) najkasnije 15 dana prije početka Nagradne igre.
 • Od prošle godine više nije potrebno dostavljati Poreznoj Pravilinik u fizičkom obliku već je prijavu moguće napraviti online preko e-Prezne, točne upute nalaze se ovdje.
 • Pravila nagradne igre, sukladno propisima Zakona o igrama na sreću, utvrđuje Priređivač, a primjenjuju se nakon dobivenog odobrenja Ministarstva financija i njihove objave u elektroničkim i drugim javnim medijima.
 • Priređivač Nagradne igre ne može formirati fond dobitaka uplatama Sudionika Nagradne igre.
 • Fond nagrada Nagradne igre može se sastojati isključivo od dobara i usluga koje Dobitnik ne može zamijeniti za novac, a čija ukupna vrijednost po tržišnim cijenama ne može prijeći 132.722,81 eura po nagradnoj igri.
 • Ako nagradni fond u vrijednosti većoj od 663,61 eura nakon završetka Nagradne igre nije podijeljen, Priređivač ga je dužan prodati na javnom natječaju, a sredstva ostvarena prodajom uplatiti u državni proračun u roku od 90 dana od dana isteka roka za podizanje nagrada. Iznimno, ova odredba ne odnosi se na nagrade kojima je istekom određenog roka vrijednost postala ništava.
 • Za nagrade čija vrijednost prelazi 663,61 eura potrebna je potvrda o preuzimanju nagrade od strane Dobitnika.
 • Izvlačenju Nagradne igre mora prisustvovati tročlana komisija u kojoj mora biti Javni bilježnik ukoliko vrijednost pojedinačne nagrade prelazi iznos 6.636.14 eura, odnosno nekadašnjih 50.000,00 kuna.

Nagradni natječaj, Nagradnjača ili Giveaway

Što Zakon kaže o nagradnom natječaju, nagradnjačama ili popularnim giveaway natječajima?

“Nagradnom igrom ne smatraju se društvene igre znanja (kvizovi). Društvena igra znanja (kviz), u smislu ovoga Zakona, jest igra koja se odvija pred javnošću, a u kojoj se u vještini, spretnosti i znanju iz različitih područja natječe jedan ili više unaprijed kvalificiranih Sudionika prema pravilima Priređivača uz obvezno prisustvovanje Sudionika mjestu priređivanja kviza, pri čemu pobjeda ovisi isključivo o postignutim rezultatima u zadanoj tematici. U društvenu igru znanja jedan ili više unaprijed kvalificiranih igrača uključuje se isključivo na temelju iskazane vještine i spretnosti, odnosno znanja.”

U prijevodu to bi značilo da je moguće organizirati Nagradni natječaj (ne koristiti termin Nagradna igra) bez prijave Poreznoj. U tom slučaju Sudionik takvog natječaja mora biti u mogućnosti svojom kompetencijom doći do nagrade ili pravila postaviti tako da je svaki Sudionik ujedno i Dobitnik.

Evo nekoliko primjera:

 • Prvih 5 najbržih sudionika osvaja poklon paket “XY” branda
 • Ostavi nam svoju sliku u komentaru kako kosiš travu. Sudionik s najviše lajkova osvaja kosilicu.
 • Napiši u komentaru zašto baš ti trebaš osvojiti poklon paket “XY” branda. Sudionik s najviše lajkova na svoj komentar osvaja poklon paket.
 • Ostavi nam sliku svoje frizure u komentaru ovog posta iz fotelje u našem salonu “XY”. Slika koja prikupi najviše lajkova osvaja besplatno šišanje.
 • Ostavi nam sliku svojih noktića u komentaru na ovu objavu. Za sudjelovanje je bitno da je slika slikana u nekom od naših “XY” salona na način da držiš našu brandiranu šalicu. Svi koji ostave sliku dobivaju 10% popusta pri sljedećem dolasku.

Što je prihvatljivo?

 • Like i/ili komentar na objavu
 • Objava ili poruka na stranici
 • Like ili reakcija kao oblik glasanja

Što NE raditi:

 • Uvjetovati dijeljenje stranice ili objave
 • Uvjetovati Like na jednu ili više stranica
 • Uvjetovati označavanje sebe ili drugih osoba na objavi

Prilikom održavanja ovakvog Nagradnog natječaja bitno je da svaki Sudionik ima pristup Pravilniku i uvjetima natječaja.

Pazi da Nagradnjača, Giveaway ili Nagradni natječaj nema elemente Nagradne igre jer te to može dovesti u neugodnu poziciju u kojoj možeš zaraditi kaznu.

Kaznene odredbe Zakona o igrama na sreću

“Članak 74.

(1) Novčanom kaznom od 660,00 do 66.360,00 eura kaznit će se za prekršaj pravna osoba:

 1. koja priredi nagradnu igru protivno odredbama ovoga Zakona (članak 69.),
 2. koja priredi nagradnu igru bez odobrenja na pravila Nagradne igre (članak 69. stavak 5.),
 3. koja priredi nagradnu igru protivno pravilima za koje je dobila odobrenje Ministarstva financija (članak 69. stavak 5.).

(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 660,00 do 6.630,00 eura​.

Članak 75.

Novčanom kaznom od 660,00 do 6.630,00 eura​ kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

 1. koja priredi nagradnu igru protivno odredbama ovoga Zakona (članak 69.),
 2. koja priredi nagradnu igru bez odobrenja na pravila Nagradne igre (članak 69. stavak 5.),
 3. koja priredi nagradnu igru protivno pravilima za koje je dobila odobrenje Ministarstva financija (članak 69. stavak 5.).”

Mischka ti može pomoći u organizaciji Nagradne igre ili Nagradnog natječaja. Javi se!

Dogovori konzultacije

Svaki klijent je individua za sebe i poslovni odnos ugovara se potpuno personalizirano.