Tehnologija je Marketing podijelila na offline i online. Mene su na faksu učili više offline marketingu (davno je to bilo), a posao, dodatne edukacije i iskustvo su napravili upgrade na online. Zna se što rade marketingaši, prodaju maglu 🙂, ali većina ljudi ne razmišlja o tome da se svakom klijentu ili organizaciji za koju radiš moraš prilagoditi i učiti ispočetka. O novim kanalima oglašavanja i strategijama da i ne pričam, niču kao gljive poslije kiše i nakon nekog vremena jednostavno postaneš svaštara, htio ti to ili ne. 

Marketing plan razlikuje se ovisno o target skupini i to je jasno kao dan, ali da bi kreirao Marketing plan koji će biti uspješan moraš ući u tematiku malo dublje. Primjerice, istražujući industriju igara na sreću dođeš do psihologije igrača, pravila koja vrijede za sve druge industrije, ovdje su potpuno obrnuta i uvrnuta. 

Jeste li znali da igrača ne pokreće onaj zgoditak koji dobije, nego adrenalin koji se javi u onom trenutku kad je izgubio xy iznos eura? Da, potpuno je obrnuto od većine industrija.

U današnjem digitalnom dobu, gdje se tehnologija neprestano razvija i komunikacija se odvija na globalnoj razini, uloga marketing managera postala je ključna za uspjeh svake kompanije. Marketing manageri igraju vitalnu ulogu u oblikovanju i provedbi marketinških strategija koje pomažu tvrtkama da dosegnu svoju ciljanu publiku i ostvare konkurentske prednosti. No, tijekom posljednjih 10 godina, ova uloga doživjela je značajne promjene koje su odražavale tehnološki napredak i promjene u potrebama i očekivanjima potrošača.

Tradicionalni vs. digitalni marketing

Prije deset godina, marketing manageri uglavnom su se oslanjali na tradicionalne marketinške kanale poput televizije, radija, tiskanih medija i vanjskih oglasa kako bi došli do svoje publike. No, s dolaskom digitalnog doba, digitalni marketing postao je neizostavan dio strategije svake kompanije. Marketing manageri danas se bave online oglašavanjem, društvenim medijima, newsletterima, SEO optimizacijom i drugim digitalnim kanalima kako bi uspostavili direktan i interaktivan kontakt sa svojom ciljanom publikom.

Jedan od ključnih aspekata moderne uloge marketing managera je upotreba analitike kako bi se pratila učinkovitost marketinških kampanja. U proteklih deset godina, tehnološki napredak omogućio je dublje razumijevanje ponašanja potrošača, omogućujući marketing managerima da analiziraju podatke o posjetiteljima web stranica, angažmanu na društvenim mrežama i konverzijama. Ovi podaci omogućuju marketing managerima da bolje prilagode svoje strategije, identificiraju što radi, a što ne, i optimiziraju svoje napore kako bi postigli što bolje rezultate.

U prošlosti su marketinške poruke često bile opće i nisu se uvijek precizno usklađivale s interesima i potrebama ciljane publike. No, u današnjem vremenu potrošači očekuju personaliziranu komunikaciju. Marketing manageri sada koriste segmentaciju publike i tehnologiju personalizacije kako bi pružili relevantne sadržaje potrošačima. Ovo ne samo da poboljšava angažman, već i povećava vjerojatnost konverzija.

Društveni mediji su postali neizostavni dio svakodnevnog života, a time i ključan kanal komunikacije za marketing managere. U proteklih deset godina, društveni mediji su doživjeli eksplozivan rast i postali platforma na kojoj tvrtke mogu direktno komunicirati sa svojim klijentima i graditi dugoročne odnose. Marketing manageri sada moraju razumjeti različite platforme, pratiti trendove i osmisliti strategije koje će privući pažnju publike.

Dakle, moraš vidjeti širu sliku.

Marketing Manager Zen

I nije to sve, potrošači su postali sve svjesniji društveno odgovornog ponašanja. Tvrtke se sada suočavaju s pritiskom da pokažu svoju društvenu odgovornost i angažman prema održivosti te brizi za okoliš. Uloga marketing managera proširila se na uključivanje ovih pitanja u marketinške strategije. Potrošači sve više podržavaju tvrtke koje dijele njihove vrijednosti i sudjeluju u inicijativama koje imaju pozitivan društveni utjecaj.

Marketing & Prodaja

Marketing ima zadatak privući pozornost, ali da bi dobio etiketu uspješnog cilj je prodati proizvod/uslugu, stoga je uloga marketing managera proširena na suradnju s drugim odjelima, poput prodaje, razvoja proizvoda i korisničke podrške. Uvođenje novih proizvoda ili usluga zahtijeva koordinaciju marketinških i prodajnih napora kako bi se osiguralo usklađivanje poruka i ciljeva. Dakle, ako ne zna lijeva što radi desna, uzalud vam trud svirači 😬.

Jedan od izazova s kojima se marketing manageri suočavaju jest kako pronaći nove klijente. U današnjem digitalnom dobu, oglašavanje na internetu igra ključnu ulogu u privlačenju novih poslovnih prilika. Besplatno oglašavanje putem društvenih medija, pisanje relevantnih tekstova i kvalitetan sadržajni marketing mogu biti korisni alati za privlačenje potencijalnih klijenata. Također, važno je razumjeti kako se oglašavati na različitim platformama kao što su Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, Pinterest i tako dalje.

Dok se tržište neprestano mijenja, marketing manageri trebaju implementirati inovativne strategije kako bi pronašli nove klijente. Marketing za sve, bez obzira na veličinu i vrstu poduzeća, zahtijeva prilagodljivost i kreativnost. Marketing za male i srednje poduzetnike postao je posebno značajan, jer im pomaže izgraditi prepoznatljivost i privući nove kupce/klijente/korisnike.

Pitanje koliko košta marketing i oglašavanje na različitim platformama postaje važno za financijsko planiranje. Troškovi se mogu razlikovati ovisno o platformi – od televizije do internetskog oglašavanja. Reklama na televiziji, Instagramu, YouTubeu, Facebooku, radiju ili billboardu ima različite cijene i dosege. Marketing manageri moraju pažljivo procijeniti svoj proračun i odabrati kanale komunikacije koji najbolje odgovaraju njihovim ciljevima.

Popularizacija virtualnih asistenata

U potrazi za učinkovitim marketinškim rješenjima poduzetnici, mala i srednja poduzeća, okreću se virtualnim asistentima za marketing ili marketing agencijama. Većinom je cilj uz što manji trošak doći do što više dobiti i stoga se trošak marketinga počeo racionalizirati na sve moguće načine. Umjesto zapošljavanja “in house” marketingaša svih mogućih vrsta, kompanije su počele angažirati agencije ili virtualne asistente kako bi racionalizirali troškove i izvukli najviše što mogu u izgradnji snažne marketinške strategije.

Dakle, u posljednjih deset godina evoluiralo je puno toga pa tako i marketingaši. Postali smo svaštare. Oni koji vide širu sliku i željni su novih znanja našli su i način kako odgovoriti na izazove u današnje vrijeme. Današnji marketing manageri moraju biti tehnološki pismeni, analitički usmjereni, kreativni i društveno osviješteni kako bi učinkovito upravljali kompanijskim marketinškim strategijama. Sposobnost prilagodbe novim trendovima i kontinuirano učenje ključni su za uspjeh u ovoj evoluirajućoj ulozi. Besplatno oglašavanje i inovativni pristupi pronalaženju novih klijenata postaju neizostavan dio modernog marketinga, a suradnja s virtualnim asistentima i marketing agencijama može pružiti dodatnu podršku u postizanju rezultata.

Dogovori konzultacije

Svaki klijent je individua za sebe i poslovni odnos ugovara se potpuno personalizirano.