Google Business profil i o tome koliko je važan ovaj besplatan alat za vidljivost vašeg poslovanja mislim da ne moram govoriti. Ako nisi na Google karti, nema te. 🙂

Google je odnedavno promijenio način potvrde otvaranja novog računa, ali i izmijenio neka pravila. Bilo bi dobro obratiti pozornost na to što se smije, a što ne.

Google lokacija se nekad mogla potvrditi na način da vam Google pošalje poštom identifikacijski broj, no to više nije tako. Google je uveo video identifikaciju lokacije, nije komplicirano, video služi u svrhu identifikacije i nigdje se ne objavljuje.

Google Business potvrda profila

Potvrda Google Business profila je vrlo jednostavna ukoliko pratite sve smjernice. Obrada nakon snimljenog videa može potrajati do 5 dana, ali imam i primjer u kojem je potvrda prošla kroz 30 minuta od snimljenog videa.

Nakon što ste otvorili svoj profil i popunili ga prema smjernicama, isti je potrebno potvrditi. Na vašoj radnoj površini Upravljačke ploče za profile tvrtke bit će evidentiran vaš novi profil i imat će gumbić Potvrdi. Kliknite na gumbić Potvrdi i pratite smjernice za snimanje videa:

Iznimno je bitno pripremiti se za snimanje videa da vam bude na dohvat ruke sve što ćete u videu prikazati jer se video snima u komadu bez prekida. Mobitel kojim ćete snimati video treba biti povezan sa vašim Google računom na kojem ste otvorili poslovni profil kako bi mogli pristupiti ovoj udaljenoj vrsti identifikacije.

Smjernice za snimanje videa potvrde

Video krenite snimati s ulice, izvan vašeg poslovnog prostora. Prikažite vanjske natpise, kao što su naziv ulice, tvrtke u blizini ili područje oko vaše tvrtke. Zatim snimajući detalje krenite prema vašem poslovnom prostoru. Prikažite natpis vaše tvrtke koji sadrži naziv, logo, broj poslovnice i druge detalje, prikažite kućni broj. Uzmite ključ i snimite ulazak u poslovni prostor na način da se vidi otključavanje vrata. Snimite unutrašnjost poslovnog prostora, alate, opremu, radna mjesta. Pripremite dokumente iz kojih se vidi da je vaš poslovni prostor registriran na adresi koju prikazujete (npr. Obrtnica). Prikažite u videu izdanu fakturu ili račun za struju, vodu koji glasi na vašu tvrtku i adresiran je na ispravnu adresu. Možete dodatno snimiti i službeno vozilo ukoliko je brendirano. Pazite na duljinu videa. Video bi trebao trajati 2 do 3 minute, video dulji od 5 minuta neće se uzeti u razmatranje.

Ključne smjernice za optimizaciju Google Business profila:

Ako želite da vaše poslovanje bude vidljivo i uspješno u digitalnom okruženju, ključno je pravilno optimizirati i uređivati svoj Google Business profil u skladu s Googleovim pravilima. Slijedeći ove smjernice, možete izgraditi privlačan, pouzdan i usklađen profil koji će privući više potencijalnih klijenata i poboljšati vaše rangiranje u rezultatima pretraživanja.

  1. Potpuna i točna informacija

Osigurajte da su svi podaci na vašem profilu potpuni, točni i ažurni, uključujući naziv tvrtke, adresu, radno vrijeme, kontakt informacije i kategoriju poslovanja. Nepotpuni ili netočni podaci krše Googleova pravila i mogu narušiti povjerenje korisnika te negativno utjecati na vašu vidljivost.

  1. Redovito ažuriranje profila

Redovito ažurirajte svoj profil s novim informacijama, fotografijama i objavama kako biste zadržali svježinu i privukli više pažnje korisnika. Google preporučuje ažuriranje barem jednom tjedno. Aktivno upravljanje profilom pokazuje predanost pružanju kvalitetnog korisničkog iskustva.

  1. Korištenje ključnih riječi

Uključite relevantne ključne riječi u opis tvrtke i druge dijelove profila, ali izbjegavajte prekomjerno korištenje ključnih riječi koje Google smatra neprihvatljivim. Ključne riječi pomažu poboljšati vidljivost, ali prekomjerno korištenje može biti kontraproduktivno.

  1. Dodavanje multimedijskog sadržaja

Obogatite svoj profil dodavanjem fotografija, videa i virtualnih tura koje su relevantne i kvalitetne. Multimedijski sadržaj privlači više pažnje i pomaže korisnicima da bolje razumiju vaše poslovanje, ali izbjegavajte neprimjeren ili uvredljiv sadržaj koji krši Googleova pravila.

  1. Upravljanje Recenzijama

Odgovarajte na sve recenzije, pozitivne ili negativne, na profesionalan i uljudan način u skladu s Googleovim smjernicama. Zahvalite korisnicima na povratnim informacijama i pokušajte riješiti probleme. Upravljanje recenzijama pokazuje predanost korisničkom iskustvu.

Više o smjernicama za predstavljanje tvrtke na Googleu.

Google Business prihvatljivi i neprihvatljivi nazivi profila
Google Business prihvatljivi i neprihvatljivi nazivi profila

Što Google izričito zabranjuje?

Prema Googleovim pravilima, strogo su zabranjeni neautentični sadržaj, lažne recenzije, manipulacija podacima i neprimjeren sadržaj poput psovki, seksualnih aluzija, uvredljivih izraza vezanih uz rasu, etničku pripadnost, vjeru, invaliditet itd., prijetnji nasiljem ili riječi povezanih s ilegalnim aktivnostima.

Google također preporučuje korištenje kombinacije malih i velikih slova u sadržaju profila, izbjegavajući isključivo VELIKA SLOVA koja mogu izgledati agresivno ili neprofesionalno.

Poštivanjem ovih smjernica i Googleovih pravila, možete optimizirati svoj Google Business profil, povećati vidljivost vašeg poslovanja na internetu i izbjeći kršenje pravila koja mogu rezultirati uklanjanjem ili suspenzijom profila. Redovito praćenje, ažuriranje i održavanje kvalitetnog sadržaja ključno je za dugoročni uspjeh.

Dogovori konzultacije

Svaki klijent je individua za sebe i poslovni odnos ugovara se potpuno personalizirano.