Moć boja u marketingu

Brend percepcija postiže se bojom koja je ključna u izgradnji prepoznatljivog vizualnog identiteta koji će privući i zadržati pažnju potrošača. Ovo vrijedi neovisno o tome, radi li se o vizualnom identitetu tvrtke, proizvoda, usluge ili čak osobnog branda. Odabir pravih boja može biti presudan korak u stvaranju uspješnog brenda. I zato ti ovdje donosim pregled boja spojenih s industrijama i brendovima koju su ostvarili svjetski uspjeh.

1. Crvena: Hrana i ugostiteljstvo

Crvena boja je izuzetno učinkovita u industriji hrane i ugostiteljstva. Simbolizira strast, energiju i apetit, te se često koristi u logotipima restorana, ambalaži hrane i reklamama kako bi potaknula apetit i privukla pažnju potrošača. Jedan od najpoznatijih brendova koji koristi crvenu je McDonald’s, globalni lanac brze hrane.

2. Plava: Financijska industrija

Plava boja dominira u financijskoj industriji jer simbolizira povjerenje, sigurnost i stabilnost. Banke, osiguravajuće tvrtke i druge financijske institucije često koriste plavu boju u svojim logotipima i marketinškim materijalima kako bi izgradile povjerenje kod svojih klijenata. Chase Bank je jedan od primjera brenda koji uspješno koristi plavu boju.

3. Žuta: Moda i kozmetika

Žuta boja se često koristi u modnoj i kozmetičkoj industriji zbog svoje asocijacije sa srećom, optimizmom i svjetlošću. Brendovi u ovoj industriji koriste žutu boju kako bi privukli pažnju potrošača i stvorili osjećaj radosti i pozitivnosti. L’Oréal je jedan od poznatih brendova koji koristi žutu u svom brend identitetu.

4. Zelena: Ekološka industrija

Zelena boja je simbol prirode, svježine, zdravlja i ekologije te se često koristi u ekološkoj industriji. Brendovi koji se fokusiraju na održivost, recikliranje i zaštitu okoliša često koriste zelenu boju kako bi istaknuli svoje vrijednosti i privukli ekološki osviještene potrošače. The Body Shop je primjer brenda koji uspješno koristi zelenu boju.

5. Narančasta: Sportska industrija

Narančasta boja je dinamična i energična te se često koristi u sportskoj industriji. Sportski brendovi, timovi i priredbe često koriste narančastu boju u svojim logotipima i marketinškim kampanjama kako bi potaknuli entuzijazam, energiju i akciju kod svoje publike. Nike je jedan od najpoznatijih brendova koji koristi narančastu boju.

Primjer brand palete boja

6. Ljubičasta: Luksuzna roba

Ljubičasta boja simbolizira luksuz, kreativnost i ekskluzivnost, te se često koristi u luksuznoj robi poput parfema, nakita i modnih dodataka. Brendovi koji ciljaju na sofisticiranost i visoku vrijednost često koriste ljubičastu boju kako bi istaknuli svoj prestižni status. Gucci je jedan od brendova koji često koristi ljubičastu boju u svojim marketinškim kampanjama.

7. Crna: Tehnologija

Crna boja je često povezana s modernošću, elegancijom i ekskluzivnošću te se često koristi u tehnološkoj industriji. Brendovi pametnih telefona, računalne opreme i drugih tehnoloških proizvoda često koriste crnu boju kako bi istaknuli svoj sofisticirani dizajn i visoku kvalitetu. Apple je jedan od najpoznatijih brendova koji koristi crnu boju u svom brend identitetu.

8. Bijela: Zdravlje i wellness

Bijela boja simbolizira čistoću, jednostavnost i svježinu, te se često koristi u industriji zdravlja i wellnessa. Brendovi koji se bave proizvodima za njegu kože, prehranom i fitnesom često koriste bijelu boju kako bi istaknuli svoju predanost kvaliteti i čistoći svojih proizvoda. Više o brendiranju uslužnih djelatnosti. Dove je jedan od poznatih brendova koji koristi bijelu boju kao ključni dio svog brend identiteta.

9. Zlatna: Luksuz i ekskluzivnost

Zlatna boja je simbol luksuza, bogatstva i ekskluzivnosti. Često se koristi u brendovima koji ciljaju na premium tržište kako bi istaknuli visoku kvalitetu i prestiž. Primjer jednog od najpoznatijih brendova koji koristi zlatnu boju je Louis Vuitton, čiji luksuzni proizvodi često imaju zlatne detalje u dizajnu.

Boja = Emocija

Emocija = Prodaja

Zaključak navedenog je da boju ne biramo subjektivnim osjećajem svoje najdraže boje, već ju vežemo uz emocije koje želimo izazvati kod ciljane publike jer je općepoznato da proizvod/uslugu prodaje emocija. Pažljiv odabir boja može imati značajan utjecaj na percepciju brenda i privlačenje ciljne publike, a primjeri navedeni iznad pokazuju kako se boje mogu uspješno koristiti u različitim industrijama kako bi se postigao poslovni uspjeh. Naravno ovo su samo osnovne boje, uspješni brendovi koriste pažljivo odabranu paletu boja, ali o tome drugom prilikom, te čitav niz drugih elemenata koji čine vizualni identitet.

Dogovori konzultacije

Svaki klijent je individua za sebe i poslovni odnos ugovara se potpuno personalizirano.